Sirkkojen kasvatus

Hyvät elinolot – ekologisesti

Sirkkojen hoitaminen vaatii päivittäistä panostusta, kuten mikä tahansa kotieläintuotanto. Meille tärkeää on se, että kysymyksessä ei todellakaan ole mikään tehdas. Kyse on tilan tuotantoeläimistä, joista pidämme hyvää huolta. Lämpö, valaistus ja ilmastointi ovat tärkeitä sirkkojen hyvinvoinnin kannalta, samoin puhtaan veden ja sopivan ravinnon saaminen.

Remontoimme entisen sikalan purkamalla vanhat rakenteet pois, ja rakensimme seinien sisäpuolelle kolme noin 20 neliön kasvatushuonetta. Joulun alla 2017 meille saapuivat ensimmäiset sirkat; 200 000 yksilön populaatio. Tammikuussa valmistuivat käsittelytilat pakkasvarastoineen.
Helmikuun alussa lisääntymishuone oli täynnä täysikasvuisia sirkkoja, ja kahdessa muussa huoneessa sirkat olivat kasvuvaiheessa. Myyntiin ensimmäiset sirkkamme lähtivät helmikuun 2018 lopulla.

Tee virtuaalikierros sirkkalassamme

Sirkkojen kasvattaminen on käsityötä

Yhteen kasvatushuoneeseen mahtuu 130 kasvatuslaatikkoa. Aluksi kävimme jokaisen laatikon läpi päivittäin, lisäten niihin rehua ja vettä. Nyttemmin kasvatustekniikka on jo  pienen askeleen kehittyneempi. Sirkkamme syövät suomalaista sirkkarehua, joka valmistetaan Rehux Oy:n tehtaalla Tarvasjoella. Rehussa on ohraa, kauraa sekä peruna- ja maissitärkkelystä.
Kasvatushuoneessa lämpöä on noin 30–34 astetta ja valot ovat päällä puolet vuorokaudesta. Tuotamme kasvattamon lämmön viljalla ja viljan lajittelujätteellä.

Kotisirkkoja on periaatteessa helppo kasvattaa ja ne voivat tuottaa 6–7 sukupolvea vuodessa. Kasvatamme sirkkoja elintarvikehyväksytyissä laatikoissa, joiden sisustuksena on pahvikennoja – kiipeilyä ja piileskelyä varten. Kasvatuslaatikoissa sirkoilla on vettä, ravintoa ja rasia, jossa on multaa. Sirkkaemot munivat mullalla täytettyyn rasiaan.

Viidessä viikossa aikuisiksi

Sirkkojen muninta-aika on yksi vuorokausi. Munia haudotaan noin kymmenen vuorokauden ajan, jonka jälkeen sirkanpoikaset kuoriutuvat noin neljän vuorokauden kuluessa. Emojamme munitetaan 5–6 kertaa.

Munista kuoriutuneet sirkat kasvavat aikuisiksi viidessä viikossa. Sen jälkeen lopetamme ne pakastamalla. Tapa on eläimelle kivuton, koska ne vaipuvat ensin horrokseen. Nykyisellä kapasiteetilla tilamme voi tuottaa arviolta 2 500 kiloa sirkkoja vuodessa.


Tee virtuaalikierros sirkkalassamme

Asiantuntijoiden verkosto vie alaa eteenpäin

Meillä on pitkä kokemus tuotantoeläimistä ja niiden hyvästä hoidosta. Siihen kuuluu olosuhteiden ja ravinnon lisäksi myös hygieenisyys ja ympäristöturvallisuus. Uuden tuotantosuunnan kehittäminen perustuu tutkittuun tietoon ja kokemusten jakamiseen alan muiden toimijoiden kesken.

Uskomme hyönteissyönnin vakiintuvan suomalaiseen ruokakulttuuriin, kunhan raaka-ainetta saadaan laajemmalti käyttöön ja opitaan soveltamaan eri resepteihin. Mielestämme sirkka sopii moneen ruokaan, koska sillä ei ole vahvaa ominaismakua.

Hyönteisten kasvatus ja käyttö ruuaksi on tutkimuksen kohteena niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Meille tärkeitä yhteistyökumppaneita ja tiedonlähteitä ovat muun muassa EntoCube, Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK ja Luonnonvarakeskus LUKE.

 

Munamultaa haudotaan kymmenen vuorokautta ennen poikasten kuoriutumista. Siikosen Sirkat

Munia haudotaan kymmenen vuorokautta ennen poikasten kuoriutumista.

 

Sirkat lisääntyvät munimalla kosteaan multaan. Munista kuoriutuneet sirkat kasvavat aikuisiksi viidessä viikossa. Siikosen Sirkat

Sirkat lisääntyvät munimalla kosteaan munitusalustaan. Munista kuoriutuneet sirkat kasvavat aikuisiksi viidessä viikossa.

 

Siikosen poikien sirkkatesti

Mitä tiedät kotisirkoista?


Sirittävätkö kaikki sirkat?

a) kaikki, joilla on hyvä olla
b) naaraat, jotka haluavat lähelleen uroksen
c) urossirkat

Tee testi

EntoCube
HAMK
Oiva elintarvikevalvonta
LUKE